Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det mesta behöver göras nytt” – så ser renoveringsbehovet i Västerby skola ut. Foto: Audrey Erath/SVT

Politiskt beslut senast nästa sommar – följ med in i Västerby skola och se vad som behöver göras

Uppdaterad
Publicerad

Renovering, nybygge eller nedläggning – det beslutet måste Hedemoras politiker fatta kring Västerby skola senast nästa sommar. Skollokalerna är slitna och sjunger på sista versen. Men med en månad kvar till valet är byskolans framtid en känslig fråga där flera partier inte kan ge besked till väljarna vilken linje de kommer förorda.

Trånga utrymmen, eftersatt ventilation och slitna ytskickt – skolan i Västerby, fyra kilometer utanför Hedemora, har ett stort renoveringsbehov. Här går runt 150 elever, ett 40-tal av dem bosatta i Västerby, i årskurserna F-6.

– Bedömningen är att lokalerna går att använda max fem år till som de är nu, sen får det alldeles för stora konsekvenser för arbetsmiljön, säger Erik Kristiansson, vd för Hedemora kommunfastigheter AB som förvaltar skolan.

Valet 2022 Hedemora

Beslut senast nästa sommar

En utredning, som presenterades för bildningsnämnden i december 2021, pekar ut tre alternativ för skolan – renovering, nybyggnation eller nedläggning.

– Senast nästa sommar måste politikerna fatta beslut. Från tjänstemannahåll har vi rekommenderat att en fördjupad utredning först bör göras kring vad en nedläggning skulle innebära innan man går vidare med de andra alternativen, säger John Steen, chef för bildningsförvaltningen.

I klippet: ”Det mesta behöver göras nytt” – så ser renoveringsbehovet i Västerby skola ut.

Renovering, nybygge eller nedläggning:

En renovering av Västerby skola skulle kosta cirka 38 miljoner, vilket med en avskrivningstid på 25 år blir cirka 50 miljoner kronor inklusive kapitalkostnader. Alternativet skulle innebära att skolans årshyra ökar med 1,7 miljoner kronor till 3,1 miljoner kronor.

Eftersom skolans renoveringsbehov är så omfattande har man även tittat på vad en helt ny skola skulle kosta: ungefär 58 miljoner kronor. Med en avskrivningstid på 45 år innebär en totalkostnad på cirka 91 miljoner kronor inklusive kapitalkostnader. Det skulle innebära en ny årshyra på 2,9 miljoner kronor, cirka 1,5 miljoner kronor högre än nuvarande hyra.

Nedläggningsalternativet motiveras bland annat med att det idag finns en överkapacitet på kommunens andra skolor; Samtliga elever på Västerby ryms på Stureskolan, Vikmanshyttan och Fyrklöverskolan. En nedläggning skulle innebära en total besparing på cirka 2,9 miljoner kronor per år.

Källa: Hedemora kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Hedemora

Mer i ämnet