Nytt badhus i Hedemora för en kvarts miljard – majoritetens planer ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i Hedemora vill bygga en ny simhall istället för att renovera den nuvarande. Uppskattningen är att det kommer att kosta en kvarts miljard och nu ska kommunfullmäktige ta ställning till förslaget, men oppositionen ifrågasätter underlaget.

– De ekonomiska konsekvenserna är inte ordentligt utredda, säger Lennart Mångs (M), oppositionsråd.

Den nuvarande simhallen har 50 år på nacken och den stora bassängen har under förra året renoverats i omgångar på grund av läckage. En utredning har kommit fram till att fler renoveringar inte är att rekommendera.

– Förslaget är en ny simhall med en 25-metersbassäng. Det kommer finnas en rehabbassäng och en lekbassäng för barn, och i det förslaget vi vill gå vidare med finns även ett hopptorn med, säger Göran Hoffman (S), kommunalråd.

Valet 2022 Hedemora

Vill utreda bygge av ny bassäng

Frågan ska nu avgöras i kommunfullmäktige den 26 april.

– Jag är inte emot att bygga en ny simhall, men det är många saker som inte är utredda för att kunna fatta ett sånt här beslut som invånarna kommer få leva med i en 30 år, säger Lennart Mångs (M), oppositionsråd, som vill att man utreder vad det skulle kosta att istället bygga en helt ny bassäng i den befintliga simhallen.

– Lokalerna är det, enligt tjänstemännen, inga större fel på. Man har lagt ner runt 25 miljoner de senaste fem-sex åren på renoveringar, på ventilation och nu på taket, så stommen är ju jättebra.

Tror på lägre driftskostnader på sikt

Men det förslaget avfärdar Göran Hoffman.

– Man vet inte vad som finns där under, asbest, det kan vara gamla miljögifter. Bygger vi nytt kan vi bygga energieffektivt och få lägre driftskostnader på sikt, säger han.

I klippet: ”Det är inte ansvarsfullt” –  hör oppositionsråd och kommunalråd om kostnaden för ny simhall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Hedemora

Mer i ämnet