Vansbro, Hedemora och Älvdalen – här kämpar partierna för att få till lokala valsedlar

Uppdaterad
Publicerad

Med mindre än en månad kvar till deadline kämpar nu flera partier för att få till lokala valsedlar i kommuner som Vansbro, Hedemora och Älvdalen.

– Vi har inte gett upp hoppet, säger John Thornander, ombudsman för Liberalerna Dalarna.

8 april är sista datumet för partierna att anmäla sina kandidatlistor till höstens val. SVT Nyheter Dalarna skickade ut en enkät till samtliga åtta riksdagspartiers distriksavdelningar i Dalarna för att kolla: Är det någon kommun där det är svårt för er att få till en kommunal valsedel?

”Inte gett upp hoppet”

För till exempel Liberalerna ser det tufft ut i en kommun.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

”Men vi har inte gett upp hoppet och fortsätter arbeta med bred medlemsrekrytering i hela länet samt har annonser ute efter nya kandidater i flertalet kommuner”, svarar John Thornander, ombudsman för Liberalerna Dalarna.

Jakten på ett förstanamn

Det är framförallt mindre partier som har det svårt att få till kandidatlistor i alla kommuner, men även Socialdemokraterna har det tufft att hitta ett förstanamn i Vansbro. Men Liza Lundberg, försteombudsman för Socialdemokraterna Dalarna, svarar att det inte är några konstigheter med det och att de kommer hinna få till en komplett lista.

”S är idag i opposition i Vansbro. Vansbro är den enda kommunen i Dalarna som inte ger arvode/politiskt tid för oppositionen. Det är en tuff utmaning att bedriva en aktiv opposition enkom på fritiden”.

Lokala valsedlar i Dalarna – i klippet hör du hur det går för partierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Mer i ämnet