Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt ledsen” – så reagerar föräldrarna på nedläggningshotet mot Västerby skola. Foto: Audrey Erath/SVT

Nedläggningshotet mot skolan i Västerby upprör föräldrarna

Uppdaterad
Publicerad

Nedläggningshotet mot Västerby skola utanför Hedemora upprör. Åsa Olsson, boendes i Västerby och med barn på skolan, har startat en namninsamling för att rädda kvar skolan.

– Det måste finnas andra saker att spara in på än på barnen, säger hon.

På måndagen beslutade bildningsnämnden att godkänna en översynsplan som innebär flera skolnedläggningar, bland annat i Västerby. Skolan, med eftersatta lokaler, föreslås läggas ner eftersom det annars skulle krävas en mångmiljoninvestering att renovera eller bygga ny skola.

– Det här är en välfungerande skola, med hög lärarbehörighet och en stor trygghet för barnen. Är det så att man behöver lägga pengar på renovering så kan man väl omfördela resurserna så att barnen inifrån stan fyller på här ute, argumenterar Åsa Olsson.

Byskolorna i Hedemora

Över 1000 personer har skrivit under hennes namninsamling för att rädda kvar skolan. Tanken är att lämna över den till politikerna inför beslut i fullmäktige.

Även en namninsamling för att rädda kvar skolan i Garpenberg, som också hotas av nedläggning, har startats av en annan förälder med barn där.

Sista ordet i fullmäktige

Men Hedemoras politiska majoritet anser att nedläggningen av Västerby skola är motiverad.

– En renovering eller nybyggnation är kostsamt. En ny skola skulle kosta runt 100 miljoner och en renovering hälften. När dessutom elevantalet sjunker i kommunen så ser vi att det finns plats för eleverna i Västerby i Vikmanshyttan eller på Stureskolan, säger Agneta Andreasson-Bäck (S), ordförande i bildningsnämnden.

Slutgiltigt beslut kring de förslagna skolnedläggningarna tas i kommunfullmäktige 21 november.

I klippet: ”Väldigt ledsen” – så reagerar föräldrarna på nedläggningshotet mot Västerby skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byskolorna i Hedemora

Mer i ämnet