Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åk med när vår reporter provkör den nya ellastbilen och hör speditionsfirmans distriktschef och hållbarhetschef berätta mer om deras syn på fossilfria bränslen. Foto: Anders Hansson /SVT

Här kör SVT:s reporter Dalarnas första ellastbil: ”Går otroligt tyst”

Uppdaterad
Publicerad

Dalarna har fått sin första helt eldrivna lastbil. Den levererades under onsdagen och ska gå i trafik i Borlängeområdet.

För att kunna få den elektriska lastbilen att rulla har speditören installerat en egen snabbladdare inne på godsterminalen. Effekten är ungefär dubbelt så hög som i snabbladdare för personbilar, och planen är att den ska ökas ytterligare.

– Bilen kommer att gå ett förmiddagspass och när chauffören kommer tillbaka och äter lunch får bilen stå på snabbladdning så att den kan gå under eftermiddagen också. Vi räknar med att den ska gå 11 mil om dagen, säger Peter Skogbergs som är distriktschef hos DB Schenker.

11 mil kan låta som en blygsam sträcka, men eftersom stadskörning och stadsnära körning innebär upprepade start och stopp, så kommer ändå minskningen av koldioxid och andra farliga ämnen i luften vara ganska stor räknar man med.

Lastbilen har köpts in av åkeriet Godsservice i Dalarna, som kör åt speditören Schenker.

I videon ovan: Åk med i den tysta, eldrivna lastbilen och hör åkeriföretagets distriktschef och hållbarhetschef berätta mer om deras syn på fossilfria bränslen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer