Första flyktingbussen har anlänt till Avesta – 35 personer kom till Horndal

Uppdaterad
Publicerad

Avesta är den första kommunen i Dalarna att ta emot en större grupp ukrainska flyktingar. Under onsdagskvällen anlände 35 personer till Horndal, de flesta från staden Charkiv.

Just nu förbereder sig alla kommuner i Dalarna på att ta emot människor som flytt från Ukraina. I Avesta har man varit inställd på att snart ta emot flyktingar, men när bussen med 13 kvinnor, två män och 20 barn kom till Horndal på onsdagskvällen var det tidigare än väntat.

Gruppen som kom till Avesta kom med hjälp av en ideell förening. De flesta är registrerade hos Migrationsverket och de som inte är det kommer nu att få hjälp med det från kommunen.

Dalarna och kriget i Ukraina

– Det här är endast ett tillfälligt boende, men för att få dagersättning och ett mer permanent boende, behöver man vända sig till Migrationsverket som planerar vart man hamnar sedan, säger Marie Hjelm chef för integrationsenheten i Avesta kommun.

Huruvida de som nu kommit till kommunen blir kvar, är för tidigt att säga.

”Får mycket positivt gehör från allmänheten”

Engagemanget för att ta emot och hjälpa flyktingar i kommunen stort, enligt Marie Hjelm.

– Vi får mycket positivt gehör från allmänheten och ideella föreningar som hör av sig och vill hjälpa till på olika sätt, säger hon.

I klippet: Marie Hjelm berättar hur man tar hand om de 35 personer som kom under onsdagen – ”Barnen har fått en hel del pyssel och leksaker”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet