Den första vargen som sköts var angripen av skabb. En varg som fotograferades under julhelgen i samma revir har troligtvis också haft skabb enligt länsstyrelsens viltvårdare. Foto: Torbjörn Påhlman/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fyra vargar fällda i Dalarna

Publicerad

Vid elvatiden på tisdagsförmiddagen rapporterades den första vargen ha fällts i årets vargjakt i Dalarna. Strax efter klockan 15 rapporteras att fyra vargar fällts.

All jakt sker inom Flatenreviret, söder om Smedjebacken. Totalt får sex vargar skjutas i Dalarna. Två stycken återstår alltså. Jakten pågår som längst till den 15 februari.

Ett 50-tal jägare deltar i jakten. Den avslutas senast en timme efter solens nedgång.

Vid strax efter 15-tiden meddelade Länsstyrelsen Dalarna att fyra vargar fällts.

– Nu är fyra vargar skjutna. Men än så länge är det bara en varg som besiktats, och den konstaterades ha skabb, säger Bert Eriksson, jakttillsynsman vid Länsstyrelsen Dalarna.

Får använda fler hundar i år

Nytt för i år är att tre hundar får användas samtidigt istället för två som tidigare.

– Flera hundförare ser ett behov av att få släppa fler hundar. Man vill minska risken för att någon av hundarna ska lämnas ensam med en varg och bli angripen. Beslutet om hundanvändning kommer att följas upp och utvärderas inför eventuella framtida beslut, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare på Länsstyrelsen viltfunktion till Länsstyrelsens hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargjakten 2018

Mer i ämnet