Foto: TT

Det blir vargjakt på tisdag

Uppdaterad
Publicerad

Högsta förvaltningsdomstolen stoppar inte vinterns licensjakt på varg. Det innebär att jakten kan starta som planerat på tisdag den 2 januari.

Länsstyrelserna i Dalarna, Värmland, Västmanland, Örebro och Gävleborg har beslutat att totalt 22 vargar ska få skjutas i de fem länen.

Besluten överklagades av bland andra Svenska Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen till Förvaltningsrätten i Luleå som numera avgör dessa ärenden för hela Sverige.

Förvaltningsrätten avslog samtliga överklaganden. De besluten överklagades till Kammarrätten i Sundsvall som meddelade att de inte ger prövningstillstånd.

Kammarrättens beslut överklagades då till Högsta förvaltningsdomstolen av Svenska rovdjursföreningen och de krävde också inhibiiton, alltså att jakten skulle stoppas tills dess att ärendet är avgjord i domstol.

I eftermddags beslöt Högsta Förvaltningsdomstolen att inte bevilja inhibition. Om de ska ta upp ärendet för prövning ska de meddela vid ett senare tillfälle. Deras beslut idag innebär att jakten kan starta på tisdag.

Läs även: Vargjakten överklagas

Licensjakt på varg 2018

Dalarna 6 vargar

Värmland 6

Gävleborg 2

Västmanland  6

Örebro län  2

Jakttid; 2 januari – 15 februari

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.