Svenska Rovdjursföreningen menar att vargstammen är mindre än beräknat och att beslutet om jakt därför är felaktigt. Foto: TT

Vargjakten överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen

Uppdaterad
Publicerad

Den 2 januari är vargjakten tänkt att starta, men återigen har jakten överklagats – denna gång till högsta instans – Högsta Förvaltningsdomstolen.

Det var under onsdagen som Kammarrätten meddelade att de inte gav prövningstillstånd för de överklaganden mot vargjakten som kommit in. Men nu överklagas alltså detta till Högsta Förvaltningsdomstolen. Bakom överklagan står Svenska Rovdsjursföreningen.

De menar att det finns brister i uppskattningen av antalet vargar: Det verkliga antalet vargar är inte så stort som man räknat med när man beslutade om licensjakten och vargstammen är egentligen för liten för att tåla jakt.

Torbjörn Nilsson, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen, sa under gårdagen på deras hemsida att ”kammarrättens nonchalanta sätt är en skam för det svenska rättsväsendet”.

– I överklagandet begär vi att Högsta Förvaltningsdomstolen ska besluta om omedelbar inhibition, alltså att jakten stoppas tills domstolarna prövat om den kan tillåtas eller inte, säger Torbjörn Nilsson i ett pressmeddelande under torsdagen.

Enligt Länsstyrelsen Dalarnas beslut får sex vargar skjutas i Dalarna mellan 2 januari och 15 februari nästa år.

Detta beslut överklagades förra månaden av Naturskyddsföreningen och Svenska Rovdjursföreningen som anser att vargstammen är för liten för att klara jakt. Jägareförbundet överklagade också beslutet men de menade i stället att jakten bär utökas.

Förvaltningsrätten avslog då samtliga överklaganden och under onsdagen avslog alltså även Kammarrätten alla överklaganden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varg i Dalarna

Mer i ämnet