Klartecken för vargjakt i Dalarna

Publicerad

Förvaltningsrätten i Luleå avslår samtliga överklaganden mot den kommande vargjakten i bland annat Dalarna.

Beslutet om licensjakt fattades av fem länsstyrelser i slutet av september och innebar jakt på totalt 22 vargar; sex i Dalarna, sex i Värmland, två i Örebro län, två i Gävleborg och sex i Västmanland. Enligt beslutet får jakten pågå mellan 2 januari och 15 februari 2018.

Länsstyrelsen Dalarnas beslut överklagades av Naturskyddsföreningen, Svenska rovdjursföreningen och Jägareförbundet.  Svenska Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen anser att vargstammen är för liten för att tåla jakt. Jägareförbundet ville istället utöka jakten.

I sitt beslut om att tillåta licenjakt i de fem länen skriver förvaltningsrätten bland annat: ”Förvaltningsrätten gör bedömningen att syftet med licensjakten, bl.a. att begränsa negativa socioekonomiska konsekvenser och förbättra möjligheterna för tamdjurshållning, i sig är acceptabla och kan motivera ett undantag från det strikta skyddet för varg.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Dalarna

Mer i ämnet