Foto: TT

Vargar från tre olika revir kan ha fällts under jakten

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Rovdjursföreningen ifrågasätter nu Jägareförbundets uppgifter om att det finns vargar kvar i Flaten-reviret: De menar i stället att vargar från andra revir kan ha kommit in till Flaten.

– DNA-analyser visar att två av de skjutna vargarna inte var från Flaten-reviret. Så det har varit olyckliga omständigheter, att andra vargar gått in i reviret, säger Jonas Bergman, rovdjurshandläggare i Dalarnas län.

Redan innan jakten drog i gång visste man att vargar från angränsande revir slagit ihop sig med vargar i Flaten-reviret. Eftersom de uppträdde som en flock sågs det inte som ett problem. Nu har det visat sig att ytterligare två av de vargar som fälldes under jakten härstammar från ett annat revir.

– Vi måste diskutera detta och samverka mellan länen. Frågan är ju hur detta kommer påverka de revir som vargarna härstammar från, säger Jonas Bergman.

Länsstyrelsen hoppas kunna reda ut frågan under torsdagen.

LÄS MER: Jägareförbundet vill skjuta fler vargar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varg i Dalarna

Mer i ämnet