Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De har sagt ja i fem år” – Vindkraftsparkens projektledare Weronica Andersson, kommenterar försvarets inställning till vindsnurrorna kring Ripfjället. Foto: Patrik Qvicker, SVT/Försvarsmakten. Montage.

Försvaret kan stoppa vindkraftsparken på Ripfjället

Uppdaterad
Publicerad

Nu försöker försvarsmakten att stoppa de hårt kritiserade planerna på en ny stor vindkraftspark väster om Malung.

Om vindkraftverken byggs där kommer de att hamna mitt i ett helt nytt militärt flygområde.

 – Vi kommer aldrig att kunna övertyga försvaret, deras intresse väger väldigt tungt, säger Vindkraftbolaget Wpd:s projektledare, Weronica Andersson.

Flyg på låg höjd

Länge hade försvaret inget emot vindkraft på Ripfjället. Men enligt en ny plan ligger de planerade vindkraftverken mitt i ett område där militärt flyg ska ta sig fram på låg höjd. Ett område som sträcker sig mellan Karlstad och övningsområdet vid Trängslet norr om Älvdalen. Snurrorna hamnar då mitt i lågflygsområdet.

Vindparken på Ripfjället

Vindkraftsbolaget kommer nu att försöka övertyga myndigheterna om att det är viktigare att bygga vindkraft på det riksintressanta Ripfjället än att bevara områdets betydelse för militärt bruk.

I klippet ovan kommenterar Weronica Andersson försvarets inställning och berättar om hur de kommer att bemöta den.

Yttranden nästa år

Första under nästa år blir det formellt läge för alla berörda att tycka till om den tänkta vindkraftparken runt Ripfjället som omfattar 40 snurror – alla 250 meter höga.

Och de lokala protesterna måste nog rikta sig mot politikerna. Kommunpolitikerna har möjlighet att säga nej till vindkraftsparken.

För vindkraftsbolaget tänker inte själva backa från planerna för att folk är arga.

 – Alla vindkraftsprojekt väcker känslor. Vi kommer inte att dra tillbaka någon ansökan men vi är förstås intresserade av att lyssna på vilka synpunker man framför, säger Weronica Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet