Vid 13-tiden på måndagen meddelar polisens presstalesperson Christina Hallin att den försvunna 16-åringen har kontaktat sina anhöriga – via mail. Foto: TT, SVT

Försvunna 16-åringen anträffad i Rättvik: ”En kvinna kände igen henne”

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig flicka anmäldes saknad i Dalarna på söndagskvällen. Vid lunchtid på måndagen anträffades hon i Rättvik.
– Det var en kvinna som kände igen henne, säger polisens presstalesperson Christina Hallin.

Vid 13-tiden på måndagen gick polisen ut med ny information gällande den försvunna 16-åringen från Siljansnäs, Leksands kommun. Man meddelar då att flickan ska ha varit i kontakt med sina anhöriga.

– Hon har hört av sig via mail, säger polisens presstalesperson Christina Hallin.

I mailet ska flickan ha skrivit att hon mår bra och snart ska komma hem.

Det var hela tiden oklart vart flickan befann sig. Polisen fick in uppgifter om att hon fanns såväl Uppsala, som i Falun.

Flickan anträffad i Rättvik

Vid 13.35-tiden meddelade polisen att flickan har anträffats.

– Vi har fått information om att en person anträffat henne i Rättvik. Det är en kvinna som kände igen henne och som nu ska köra hem henne, säger Christina Hallin.

Avslutar ärendet – misstänker inget brott

Strax efter klockan 14 meddelar polisen att flickan är hemma hos sin familj igen och att polisen kommer att avsluta ärendet.

– Det känns jätteskönt. Jättebra att det informerats mycket i media. Det var tack vare det som kvinnan som anträffade henne kände igen henne, säger Christina Hallin.

Att polisen nu väljer att avsluta ärendet betyder att det inte finns någon misstanke om att flickan utsatts för något brott.

– Det finns inga sådana misstankar. Nu är det upp till hennes anhöriga att ta reda på var hon varit och varför, säger Hallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer