Beläggningen på intensivvården är högre än någon gång tidigare under pandemin, dessutom intensivvårdas ett antal patienter från länet i andra regioner. Foto: SVT Datajournalistik/SVT Design.

Fortsatt hög belastning på intensivvården – ökning på vårdavdelningar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet covidpatienter på intensivvårdsavdelningarna i Falun och Mora är 16 repektive 2 stycken på annandag påsk. Därmed är det samma antal iva-patienter som i torsdags. Inom slutenvården vid Falu lasarett har det tillkommit ytterligare 10 covidpatienter och där vårdas nu sammanlagt 49 covidpatienter.

Statistiken visar att sedan i torsdags har ytterligare en covidpatient avlidit inom regionens slutenvård och vilket innebär totalt 180 avlidna covidpatienter sedan pandemin började.

Intensivvårdspatienter flyttas till andra län

Ett antal covidpatienter från Dalarna intensivvårdas på sjukhus utanför länet för att det i Falun och Mora ska finnas beredskap och plats för ytterligare patienter.

Under påskhelgen har 25 covidpatienter som varit inneliggande skrivits ut från regionens slutenvård. Totalt har 1118 patienter skrivits ut under pandemins gång.

Avvaktar med krislägesavtalet

På måndagsmorgonen hade regionen ännu inte börjat använda det krislägesavtal som finns klart och som ger regionen möjlighet att beordra vårdpersonal att jobba ytterligare timmar, enligt uppgift från regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M).

Divisionschefen för kirurgin, Tomas Riman, säger i en kommentar att det är hög belastning på vården av covidpatienter men att läget är under kontroll. Region Dalarna har utökat antalet vårdplatser för att möta det ökade inflödet av patienter med covid-19.

Bilden här nedan visar antalet covidpatienter som vårdas inom slutenvården (alltså inte på intensivvårdsavdelningar). Den högsta beläggningen under den första vågen var 58 covidpatienter. Utforska grafiken på den här länken.

Foto: SVT Datajournalistik/SVT Design.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet