Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi jobbar så gott vi kan på vår nivå och skapar de bästa förutsättningarna” – hör ställföreträdande kompanichefen om Dalregementets arbete till förbättringar. Foto: Charlotte Pettersson/SVT/arkiv

Från brister till prisat förband – de här förbättringarna har Dalregementet gjort

Publicerad

Att inrätta ett soldathem dit de värnpliktiga kan gå för att få en paus från det militära livet är en av de åtgärder som Dalregementet har gjort för att förbättra för de värnpliktiga. Se vad de mer gjort för att gå från kritiserade till Sveriges bästa förband.

– Vi hade inte de bästa förutsättningarna för att bedriva värnpliktsutbildningen under det första året. Vi har arbetat mycket hårt för att hela tiden förbättra både utbildningen och stödfunktionerna runt den, säger Joakim Berggren som är ställföreträdande kompanichef.

Dalregementet återinvigdes i oktober 2021 och ett knappt år senare ryckte de första värnpliktiga, på över 20 år, in för att göra sin grundutbildning.

Värnplikt

Förbättringsarbetet har gett resultat

2022 upptäckte Pliktrådet en rad brister på Dalregementet. Bland annat att de värnpliktiga saknade möjligheter till en meningsfull fritid.

Men det förbättringsarbete man har gjort har nu gett resultat. Under den årliga värnpliktskongressen fick Dalregementet ta emot Pliktrådets pris för Sveriges bästa förband 2024. I motiveringen kan man bland annat läsa att förbandet ”sticker ut med sin transparenta, positiva attityd ​och goda jargong”.

– Det är en bekräftelse och ett godkännande att vi gör ett bra jobb och är på rätt väg, säger Joakim Berggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnplikt

Mer i ämnet