Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör Kristoffer Loiborg Sjölund vid Pliktrådet om vilka brister de anser finns vid Dalregementet. Foto: Johan Lundahl/SVT, Pliktrådet

Ny rapport: Flera brister vid nyetablerade Dalregementet

Uppdaterad
Publicerad

Det har saknats soldathem, tillräckligt samtalstöd och en felskattning av de värnpliktiga skedde vid mönstringen. Det är några saker som Pliktrådet noterat vid sina förbandsbesök på återetablerade Dalregementet.

– Det finns risk att man pressar de värnpliktiga för hårt, säger Kristoffer Loiborg Sjölund vid Pliktrådet.

Förra året ryckte de första värnpliktiga på över 20 år in för att göra sin grundutbildning på Dalregementet i Falun. Dalregementet är ett av de sex nya regementen och flottiljer som riksdagen beslutade om i Försvarsbeslut 2020. Förbandet präglas av nybyggaranda och en positiv inställning enligt en rapport från Pliktrådet.

Men nystarten är också orsaken till flera brister.

”Går inte att fortsätta utbildningen”

Förbandet har haft tolv personer som avbrutit sina utbildningar och Dalregementet sticker ut jämfört med andra regementen då ett 10-tal avhopp beror på psykiska skäl.

– Det kan vara fullt friska individer som under pressade förhållanden, med de brister som finns, påverkats så starkt att det inte går att fortsätta utbildningen, säger Kristoffer Loiborg Sjölund.

”Ingen möjlighet att komma undan” – hör Pliktrådets kritik i klippet ovanför.

Infrastrukturen avgörande

Det uppstår risker när tillväxten och etableringen har gått så fort som det har gjort vid Dalregementet menar Kristoffer Loiborg Sjölund.

– Infrastrukturen omkring de värnpliktiga är avgörande, säger han.

Efter Pliktrådets dialog med de ansvariga vid Dalregementet så har de påbörjat en etablering av ett soldathem. Enligt regementschefen, Ronny Modigs, kommer det ställas högre krav vid mönstringen. .

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vidtar åtgärder” – hör regementschefen svara på kritiken från Pliktrådets rapport. Foto: Johan Lundahl/SVT
  • Pliktrådet representerar Sveriges totalförsvarspliktiga, deras intressen och deras åsikter gentemot samhället och svenska myndigheter, däribland politiken och Försvarsmakten.
  • Pliktrådets uppgift är att bidra till ett fungerande medinflytande för den som genomför totalförsvarsplikt genom att belysa de gångerwww. medinflytandet inte fungerar ute på förbanden.

Källa: www.pliktradet.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalregementet

Mer i ämnet