Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Dalregementets första kull med värnpliktiga övar med skarp ammunition och hör Svante Johansson, Hampus Ehrengren och Dag om hur de upplever vardagen. Foto: Johan Lundahl/SVT

Soldaterna om vardagen vid Dalregementet: ”Hårdare än jag trodde”

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal värnpliktiga har avbrutit sin utbildning på Dalregementet i Falun på grund av psykisk ohälsa. Enligt Pliktrådet uppstår risker när tillväxten av Försvarsmakten går så fort som den nu gör.

“I 13 är ett förband som präglas av nybyggaranda.” Så inleder Pliktrådet sin rapport om det nyligen återetablerade regementet i Falun. Men i skuggan av “nybyggarandan” och det goda utbildningsklimat som råder finns en baksida. 

Enligt Pliktrådet går tillväxten för snabbt. Det har saknats soldathem, varit brist på samtalsstöd och har skett en felskattning av de värnpliktiga vid mönstringen. Pliktrådet är även kritiska till att Försvarsmakten startat utbildningen av värnpliktiga innan de har alla delar på plats.

Både plus och minus

De första värnpliktiga ryckte in vid det återetablerade Dalregementet i augusti förra året.

– Det har varit både plus och minus. Eftersom vi är första kullen så är man lite försökskaniner. Saker missas här och där, säger Hampus Ehrengren som är värnpliktigt plutonsbefäl.

”Är hårdare än jag trodde” – följ med den första kullen värnpliktiga på skjutövning i klippet ovanför.

Efter Pliktrådets dialog med de ansvariga vid Dalregementet så har de påbörjat en etablering av ett soldathem och enligt regementschefen, Ronny Modigs, så kommer det ställas högre krav vid mönstringen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vidtar åtgärder” – hör regementschefen svara på kritiken från Pliktrådets rapport. Foto: Johan Lundahl/SVT
  • Dalregementet är ett av de sex nya regementen och flottiljer som riksdagen beslutade om i Försvarsbeslut 2020.
  • Det återinvigdes 23 oktober 2021.
  • Den 8 augusti 2022 ryckte de första värnpliktiga in på över 20 år för att göra sin grundutbildning.
  • Vid Dalregementet utbildas infanterister som strider till fots och bär sin utrustning och sina vapen.
  • Den utmanande karaktären av infanteristrid gör att infanterisoldaten måste hålla en hög nivå gällande fysisk och mental förmåga, och en attityd fokuserad på att lösa uppdraget tillsammans med sina kamrater.

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalregementet

Mer i ämnet