”Nu tänker jag på framtiden för mina barn”, säger Narine Mohamed. Foto: SVT

Från krigets Syrien till dalaidyllen – ”Drömmer om att fortsätta studera”

Uppdaterad
Publicerad

Det unga paret Narine Mohamed, 23, och Shiyar Alsheikh, 25, var några av dem som hösten 2015 kom till Siljansnäs. I dag, tre år senare, hyr de ett hus i Tällberg där de bor tillsammans med sina två barn. Men livet mitt i dalaidyllen var inte enkelt i början.

– Vi var alltid hemma innan vi fick uppehållstillstånd. Vi kände ingen som vi hälsade på eller pratade med. Vi var alltid hemma med barnen, städade och lagade mat hela dagarna, hela tiden, säger Narine Mohamed.

Efter att ha fått sitt uppehållstillstånd började Narine studera till undersköterska. Nu gör hon praktik på ett äldreboende i Leksand och hennes man Shiyar går samma väg.

Trots parets unga ålder har de redan varit gifta i flera år.

– Det är kriget som bestämmer att man ska gifta sig. Det finns ingen trygghet för kvinnor där, berättar Narine.

Starta klippet ovan för att höra mer om livet i Syrien, hur paret träffades och hur de ser på framtiden tillsammans i Tällberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.