Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kul att det finns något lokalt i Äppelbo på fritiden” – se mer från fritidsgården och vad bland annat besökarna Alfred och Oscar tänker om satsningen. Foto: Sofie Lind/SVT

Fritidsgård i Äppelbo lockar byns unga – öppen för första gången på 30 år: ”Hoppas den blir kvar”

Publicerad

För första gången på 30 år har en fritidsgård i Äppelbo utanför Vansbro haft öppet under hösten. Unga i bygden har kunnat umgås – tack vare ideella krafter. Förhoppningen är att fritidsgården även fortsätter efter nyår.

– Jag tycker det är bra att det finns något här på byn så man inte behöver åka så långt, säger Oscar Eriksson Brindbergs, en av de unga som hängt på fritidsgården.

Det var i höstas som fritidsgården öppnade i Rågsvedens bygstuga i Äppelbo med hjälpa av ideella krafter i byn.

Företag stöttar ekonomiskt så att saker och fika och frukt kan köpas in. En annan förening i Äppelbo har hjälpt till med lokalhyran.

– Vi tycker det är viktigt med närhet och att det finns en fritidsgård i Äppelbo, säger Annika Matthed, ordförande för Rågsvedens bystugeförening.

Önskar att kommun hjälper till med hyra

Vansbro kommun driver idag en fritidsgård i kommunen i Dala-Järna, 2,5 mil från Äppelbo. En annan ideell förening driver en fritidsgård i Nås.

Kommunen stöttar den nyöppnade fritidsgården i Äppelbo med två fritidspedagoger. Men bystugeföreningen önskar mer hjälp.

Räcker det inte med att kommunen ställer upp med personal?

– En hyrespeng hade varit bra, sen kan vi hitta sponsorer till resten som vi gjort nu, säger Annika Matthed och menar att det i så fall skulle handlar om några tusenlappar.

Kommunen ska nu göra en utvärdering och se om man kan fortsätta stötta fritidsgården.

– Stöttningen vid Äppelbos ungdomskvällar ett gott exempel på hur vi som kommun ibland kan medverka. Vi kan inte betala hyra eller ge bidrag till enskilda eller enskild förening, såvida det inte har föregåtts av ett politiskt beslut, säger Mia Johansson, chef för fritidsavdelningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.