Båtintresset växer och har fått en extra skjuts av coronapandemin. När SVT Nyheter Dalarna hängde på Mikael Hedberg, en av två ideella hamnkaptener i Smedjebacken, var det fullt ös – bland annat larm om en sjunken båt. Foto: Audrey Erath/SVT

Hamnkontor och anställd hamnkapten – här är båtklubbens expansionsplan i Smedjebacken

Uppdaterad
Publicerad

Båtintresset ökar och har fått en rejäl skjuts av coronapandemin som fått folk att stanna hemma och köpa båt istället. I Smedjebacken märker man av det här så pass att den lokala båtklubben nu behöver expandera för att möta behovet.

– Det börjar bli så stort nu så vi behöver ett ordentligt kontor, säger Anders Behm, ordförande i Smedjebackens båtklubb.

Båtklubben för diskussioner med kommunen om att få hyra den gamla hamnkiosken. Planen är att kunna dela lokalen med näringsidkare eller hantverkare som skulle kunna använda en del av ytan till försäljning.

– Vi har inte fått några besked från kommunen än, men det har låtit positivt, säger Anders Behm.

Här i den gamla hamnkiosken skulle Smedjebackens båtklubb vilja hyra in sig och ha hamnkontor. Foto: SVT

Anställa hamnkapten

Idag har klubben 600 medlemmar och 400 båtplatser, inräknat hamnen i Söderbärke. I Smedjebacken är två personer ideellt engagerade som hamnkaptener, men uppdraget börjar bli för omfattande. Därför är planen att till nästa säsong anställa en hamnkapten på deltid.

– Ekonomin är god och det är något som verkligen behövs, konstaterar Anders Behm.

I videon hänger SVT Nyheter Dalarna på ideella hamnkaptenen Mikael Hedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.