Två unga kvinnor till sjukhus efter villabrand utanför Falun – hör räddningstjänsten på plats i klippet. Foto: SVT/Hannes Forsell

En person allvarligt skadad efter villabrand utanför Falun

Uppdaterad
Publicerad

En person fick allvarliga skador vid en villabrand i Sörbo mellan Falun och Borlänge på lördagsförmiddagen. Ytterligare en person fördes till sjukhus. Huset var helt övertänt när räddningstjänsten kom till platsen.

– Det har varit ett snabbt förlopp. Nu försöker vi minska spridningen av brand i terrängen, berättade Daniel Holmstrand, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt.

15 brandmän arbetade som mest vid adressen. Även polis fanns på plats med ett antal patruller.

– Boningshuset går inte att rädda utan det kommer att brinna ner, säger Kristina Hallin, presstalesperson vid polisen.

Två skadade i branden

Polis meddelar att två personer är skadade, en kvinna i 20-årsåldern och en i 25-årsåldern. De båda har förts till sjukhus för vård. De var vid medvetande när de åkte med ambulansen. Enligt Region Dalarna är en av kvinnorna allvarligt skadad, den andra har fått lindriga skador.

– Det rör sig främst om brännskador, säger Kristina Hallin.

Kvinnan som fått allvarliga skador i branden fick senare under helgen föras till Akademiska sjukhuset i Uppsala för vård.

Förbipasserande larmade och hjälpte till

Räddningsledaren Maja Norling fanns på plats under förmiddagen

– Det är oklart hur många som var i huset när branden startade. Två minst, det kan ha varit fyra. Förbipasserande har hjälpt till med att få ut folk, säger hon.

Väg 830 mellan Sörbo och Vassbo stängdes av i samband med släckningsarbetet. Vid 13.15 släpptes trafiken på igen.

Vid 11-tiden var elden under kontroll. Branden har inte spridit sig till andra byggnader eller till terräng. Orsaken till branden är oklar.

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand, men ingen är misstänkt för brott. Förundersökningen sker för att få tillgång till utredningsåtgärder som kan visa hur branden startat.

Branden har utbrutit i en villa i Sörbo mellan Falun och Borlänge. Kartbilden är ungefärlig. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.