Personen på bilden har ingen koppling till händelsen i Mora. Foto: Pontus Lundahl, TT

Funktionshindrad låg utan att äta eller dricka i två dygn

Publicerad

En brukare på ett boende i Mora för personer med funktionsvariationer blev i somras liggandes i sin säng i 46 timmar utan att äta, dricka eller vända på sig. Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Utomhustemperaturen när brukaren blev kvar i sängen steg ibland över 30 grader, och enligt anmälan fanns det en risk för uttorkning. Dessutom hade den boende fått början till liggsår på kroppen.

Glömdes inte bort

Enligt avdelningschefen för stöd och omsorg i Mora kommun, Pia Blomstedt, rörde det sig inte om att den boende glömdes bort i sin lägenhet.

– Personalen var inne för att försöka få brukaren att resa sig upp, äta och dricka, men den boende vägrade lyda, säger Blomstedt.

Nya rutiner

Efter händelsen har dock rutinerna arbetats om för att förhindra att någon ska bli liggande så länge i framtiden.

– Personalen ska bli bättre på att förklara, övertala och motivera vidare varför det är så viktigt för dem att äta, dricka, och kliva upp ur sängen.

Enligt Blomstedt mår den boende bra idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer