Kommunstyret i Gagnef är kritiska till Trafikverkets förslag om sänkta hastigheter på vägsträckor i Dalarna. Foto: SVT, Fredrik Sandberg/TT

Gagnefs kommun kritisk mot Trafikverkets förslag om sänkta hastigheter på E16

Uppdaterad
Publicerad

Gagnefs kommun riktar kraftig kritik mot förslaget som Trafikverket kommit med där målet är att rädda liv – att sänka hastigheten på sträckor på väg E16 i Dalarna.

Det var i maj som Trafikverket föreslog att sänka hastigheten på vägsträckor i Dalarna för att anpassa hastigheten så bra som möjligt till vägarnas standard. På vägar utan mitträcke sänks hastigheten från 100 km/h eller högre till 80 km/tim.

Skarp kritik

Men nu kommer Gagnefs kommun med skarp kritik mot förslaget. Kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Jarl (C), menar att förslaget grundas på teoretiska modeller, utan hänsyn till faktiska förhållanden.

Valet 2022 Gagnef

– Det saknas ordentliga utredningar om var och varför olyckor inträffar längs med E16. Därför borde förslaget dras tillbaka, säger han.

Han menar också att om förslaget blir verklighet så väntar negativa konsekvenser.

– Till exempel kommer pendlare får mer restid.

Men gör det något om målet är att rädda fler liv?

– Då kanske man ska göra en ordentlig analys av situationen och se vilka åtgärder som bäst förebygger olyckorna. Det är jättebra att man vill rädda liv, men det här är en passiv åtgärd, säger han och fortsätter:

– Det är bara svammel att det här skulle leda till något positivt, trams. Trafikverket har inte visat på vilket sätt det här skulle förbättra, de har inte studerat de faktiska förhållandena.

Vill se andra åtgärder

Enligt Fredrik Jarl så skulle det just i Gagnef vara bättre med åtgärder som håller viltet borta från vägarna.

– Det kan handla om avskjutningar, stängsel och att få bort stödmatning av djuren.

Andra åtgärder som kan rädda liv och som kommunstyrelsens ordförande vill se är att få tung trafik att hålla hastigheten som finns i tätbebyggda områden. Samt att ordna omkörningsförbud vid farliga korsningar.

SVT har sökt Trafikverket för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Gagnef

Mer i ämnet