På E16 genom Dalarna sänks hastigheten till hösten enligt Trafikverkets förslag. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Här är vägarna i Dalarna där hastigheterna ska förändras

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket föreslår hastighetssänkning på vägsträckor i Dalarna för att anpassa hastigheten så bra som möjligt till vägarnas standard. Målet är att rädda liv.

Antalet dödade i vägtrafiken har länge minskat. Men utvecklingen har planat ut de senaste åren och antalet dödade ökade 2018 i hela landet, enligt Trafikverket.

Nu arbetar Trafikverket med att anpassa hastighetsgränsen till vägarnas säkerhetsstandard, på statliga vägar runtom i Sverige. På vägar utan mitträcke sänks hastigheten från 100 km/h eller högre till 80 km/tim.

Här sänks hastigheten – ”Rädda liv är vårt främsta mål”

I Dalarna utreder Trafikverket nu flera vägar. Efter sommaren går förslaget ut på remiss till bland andra berörda kommuner och Region Dalarna. Trafikverket planerar att införa de nya hastigheterna under hösten.

I förslaget föreslås hastighetssänkning på E16 mellan Borlänge och Malung, via Djurås och även på riksväg 68 från Horndal till länsgränsen mot Gävleborg.

– Vi har tidigare fått reaktioner om sänkta hastigheter, med önskan om åtgärder för säkrare vägar i stället. Men de medel som finns tillgängliga räcker inte till att åtgärda alla sträckor på en gång, som att exempelvis bygga mötesseparering. Att vi nu justerar hastigheterna räddar liv och det är vårt främsta mål, säger Catherine Kotake, regional direktör på Trafikverket.

Samtidigt införs också en hastighetshöjning på E16 mellan Dala Järna och Vansbro som snart är en mötesfri väg.

Så påverkar det restiden

Restiden påverkas endast marginellt av en hastighetssänkning. Om du kör i 80 km/tim i stället för 90 km/tim förlorar du maximalt 50 sekunder per mil, skriver Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer