Nina Funke, redaktionschef och ansvarig utgivare Foto: SVT

”Gärna granskning, men också humor och värme i nyheterna”

Publicerad
Krönika ·

Vilka nyheter engagerar dig?

Det är vi på SVT Dalarna nyfikna på.

Under året träffar vi publik i alla Dalarnas kommuner. Hittills har vi besökt Hedemora, Smedjebacken, Mora, Borlänge, Falun, Vansbro och Orsa.

Nina Funke

Redaktionschef och ansvarig utgivare

Snart finns närmare 100 röster om nyheter i vårt flöde.

Tack alla som bidragit. Det ger oss värdefull kunskap som vi har användning av i vardagen.

Dalarna – Utgivarkrönikor

Både om vilka nyheter som engagerar, men också konkreta tips på saker vi borde uppmärksamma.

SVT Dalarnas senaste stopp på publikturnén i september var Orsa kommun.

Jag åkte dit tillsammans med redaktör Mattias Rapp. Vi pratade med människor om nyhetsvanor och tog temperaturen på den lokala medieutvecklingen. Vi träffade bland annat kommunalrådet, som berättade att han saknar både granskning och bevakning av kommunen.

– Som privatperson och politiker kan det såklart vara jobbigt och pressande att bli granskad, men det ändå är en självklarhet i ett demokratiskt samhälle att media ska granska politiker och andra personer med inflytande, säger kommunalrådet i Orsa Mikael Thalin(C).

De småbarnsföräldrar vi träffade på öppna förskolans verksamhet i kyrkans lokaler berättade att nyhetskonsumtion ligger ganska långt ner på prioriteringslistan. Det är mycket annat som ska hinnas i en stressig vardag.

Men nyfikenheten finns där.

Det finns en önskan att snabbt kunna få en överblick av det viktigaste som hänt i världen, Sverige och Orsa. Men det får inte ta för mycket tid.

Mer humor och konstruktiv journalistisk efterlyses också.

Mariia Holmström, 28 år, en av småbarnsföräldrarna vi träffade, berättar att hon helst undviker nyheter för att det gör henne nedstämd och skapar uppgivenhet.

Vad skulle vi kunna göra för att få henne att ta del av nyheter, undrade vi:

– Kanske mer positiva nyheter. Istället för att bara berätta om att någon blivit rånad, berätta också om när någon fått tillbaka sin plånbok eller stulna mobil, föreslår hon.

Mariias tanke om att hålla i och följa upp nyheter för att även berätta när det löst sig, tänkte vi lite extra på i veckan när vi bevakade de inställda flygen som drabbade Vings resenärer.

Först ilska och uppgivenhet, sedan lösning. Här följde vi upp nyheten om familjerna Gustafsson, Wennström och Hindrikes från Mockfjärd som skulle ha åkt till Cypern i veckan. Resan blev inställd, men nu har de fått en ny resa och skickade den här glada bilden till redaktionen. Foto: SVT / Fredrik Sanberg, TT

SVT Dalarnas granskning från våren om hur svårt samhället har att få bukt med rattfylleristerna i trafiken hade uppmärksammats och engagerat en av dem vi träffade alldeles särskilt.

Hon hade själv bidragit med både tips och frågor till våra reportrar.

Att ge olika perspektiv på aktuella frågor med humor som röd tråd, som till exempel Svenska nyheter, tilltalar småbarnsföräldern Kim Enarsson.

Nyheterna ska vara enkla, angelägna och nära.

Men nyheterna ska också fördjupa, granska och ge fler perspektiv.

Och inte bara beskriva världen som nattsvart.

Det är medskick vi tar med oss från mötet i Orsa.

Tusen tack Orsa och alla som bidrar med tankar och idéer om nyheter.

Fortsätt.

Ni gör oss bättre.

/Nina

Jonas Gustafsson och Jenny Bergman på det lokala annonsbladet Orsakompassen når samtliga hushåll i kommunen med gratistidningen som delas ut varannan vecka. Kommunen köper annonsutrymme i tidningen varje nummer för att nå ut med samhällsinformation till medborgarna. Foto: Nina Funke, SVT
Jörgen Wåger, före detta sportreporter på DT, driver sedan ett år tillbaka den hyperlokala nyhetssajten Orsasajten från sitt hem i Orsa. Sajten innehåller sport och nyheter. Foto: Nina Funke
Det märks att den lokala bevakningen av Orsa kommun försämrats. Det förekommer sällan någon granskning och ofta citeras informationen på kommunens hemsida rakt av i både tidningar, TV och radio, berättar från vänster Ann-Therese Albertsson, kommundirektör, Mikael Thalin (C) kommunalråd och kommunikationschefen Emma Jidemyr. Foto: Nina Funke

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Dalarna – Utgivarkrönikor

Mer i ämnet