Trafikverkets projektledare Åsa Bergqvist försäkrar att bygget av Genomfart Mora är helt säkert, trots att entreprenören hävdar rasrisk. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Genomfart Mora: Entreprenören hävdar säkerhetsrisk – Trafikverket slår tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Ombyggnationen av Genomfart Mora ligger nere sedan Trafikverket avbröt samarbetet med entreprenören efter en tvist. Entreprenören hävdar att bygget är farligt och att de lade ned arbetet för att Trafikverket inte gjort de geotekniska undersökningar som krävs.

Trafikverket hävdar å sin sida att allt är i sin ordning.

– Vi känner oss fullkomligt säkra, säger Trafikverkets projektledare Åsa Bergqvist. 

Genomfart Mora

I ett pressmeddelande hävdar entreprenören, TC Byggföretag AB, att det inte finns någon geoteknisk studie som bedömer de verkliga förhållandena samt utvärderar schaktningsförfarandet under grundvattennivån. Företaget hävdar att man gjort egna geotekniska undersökningar som visat att det finns risk för att schaktgroparna ska kollapsa. 

– Det föreligger ingen rasrisk. Det är vi fullkomligt säkra på, säger Åsa Bergqvist som också försäkrar att de geotekniska undersökningar som krävs är gjorda. 

SVT Nyheter Dalarna har vid flera tillfällen försökt nå entreprenören för en intervju.  

I klippet förklarar projektledare Åsa Bergqvist hur Trafikverket ser på tvisten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Genomfart Mora

Mer i ämnet