Starta klippet för att höra Jan Ove Ebbestad berätta mer om undersökningen. Foto: SVT

Klimatförändringar undersöks i Jutjärns kalkbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan har geologer från Uppsala Universitet studerat den så kallade Bodakalken i Jutjärns kalkbrott utanför Rättvik. Och här i berget kan man se att det varit klimatförändringar på jorden under miljoner år.

I kalkbrottet i Jutjärn mellan Rättvik och Boda pågår brytningen fortfarande. Brottet är 80 meter djupt och kalken bildades för ofattbara 443 miljoner år sen.

– Vår tid är ett resultat av all den tid som har gått på jorden och alla de händelser som ägt rum, säger Jan Ove Ebbestad från Uppsala universitet.

Dalarna – Klimatet i fokus

Han och två kollegor har den här veckan studerat Bodakalken som bryts i Jutjärn.

Nya rön om globala klimatförändringar

Syftet med undersökningarna är att få nya rön om de globala klimatförändringar som skedde under sista delen av den geologiska perioden ordovicium för 443 miljoner år sen.

– Vi letar geologiska fingeravtryck och tar prover som vi sen ska analysera och jämföra med material från andra områden i världen, säger Ebbestad.

Att det varit klimatförändringar genom tiderna är obestridligt. När Bodakalken bildades låg till exempel Sverige vid ekvatorn och hade ett tropiskt klimat.

”Måste vara varsamma med vårt klimat”

Men det innebär inte att dagens klimatskeptiker har rätt, när dom hävdar att de höjda medeltemperturerna på jorden beror på naturliga förändringar, menar geologerna.

– Den mänskliga påverkan just nu är så stor att den driver klimatet åt ett håll som vi inte riktigt vet. Den är större än den geologiska bakgrundsförändringen och det är därför vi måste vara varsamma med vårt klimat idag, säger Jan Ove Ebbestad.

Siljansringen är norra Europas största meteoritkrater och ett eldorado för geologer eftersom de fossilrika lagren är så välbevarade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet