Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Så giftig är växten för en fullvuxen person. Foto: SVT

Giftig sprängört växer vid Västannorstjärn i Leksand

Uppdaterad
Publicerad

En av de mest giftiga arterna i landet är sprängörten – som nu sprider sig vid den populära badplatsen Västannorstjärn i Leksand. Det rapporterar Falu-Kuriren.

Leksands kommun har satt upp en varningsskylt vid badplatsen. Det är kommunen och Västannors byalag som delar på ansvaret för badet.

– Plötsligt satt det bara en varningsskylt där. Men ingenting om vad kommunen tänker göra, säger Ann-Margret Matsson som bor i närheten, till Falu-Kuriren.

Enligt Leksands kommun är det ingen fara att bada i vattnet där sprängört växer, trots att den är väldigt giftig.

Önskar att kommunen hjälper till

Enligt kommunen har de ansvar att informera om växten, men frågan om vem som ska ta bort sprängörten skjuts över på markägaren. I detta fall är det byalaget. Ordförande för byalaget Bengt Petters menar att det är bra att skylten satts upp, men däremot säger han till tidningen att de inte har kunskap om växten och tycker att det bör finnas någon på kommunen som kan rycka ut.

– Kommunen verkar inte förstå att de ansvarar för hela kommunen, och de har ju miljöexperter, säger Petters till tidningen.

Han tycker att Leksands kommun inte bara bör informera om att växten finns där, utan också hjälpa till att få bort den.

Nu ska byalaget försöka få bort den giftiga arten.

Fakta om Sprängört

Sprängört är en av de giftigaste växterna som finns. Det finns även risk för att vattnet där den växer blir förgiftat av växtsaften om den läcker ut.

Utseende

• Sprängört är en till två meter hög. Blommorna är små, vita eller krämfärgade och sitter i paraplyliknande kluster. Frukterna är små och inneslutna i ett hårt brunaktigt skal.

Förekomst

• Sprängört finns i nästan hela landet men är sällsynt i de norra delarna. Sprängört förekommer ofta vid kanten av vattendrag, diken, sjöar, dammar, träsk, våta ängar och betesmarker.

Påverkan på djur

• Förgiftningssymtom visar sig oftast inom 10–15 minuter, men kan dröja upp till en timme efter intag. Beroende på dos sker återhämtning, eller så fortsätter kramperna, där varje krampanfall är kortare än det föregående och medför en allt värre utmattning tills andningsförlamning och död inträffar. Döden inträffar vanligen 1–8 timmar efter intag.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.