Hör Wilma Hellkvist 10 år, Hedda Pers 10 år, och Alicia Gellego falk, 11 år, berätta om förgiftningen på Hamre. Foto: Susanna Ahnlund SVT / Privat

Robinson-leken slutade på akuten – förgiftades av sprängört: ”Smakade morot”

Uppdaterad
Publicerad

Alicia Gallego Falk, Hedda Pers och Wilma Hellkvist är fortfarande skakade efter att ha fått i sig en av Sveriges giftigaste örter när de lekte vid Fågelviken i Västerås.

– Vi lekte typ Robinson och skulle samla saker att äta i naturen, säger Hedda Pers.

Det är ovanligt att giftinformationscentralen får in fall där människor fått i sig den giftiga växten sprängört. När den blommar liknar den stora hundkex och den växer ofta på svåråtkomliga platser, gärna ute i våtmarker. De få fall som kommer in rör oftast klövdjur som druckit vid strandkanter där sprängörten växer.

Intill vindskyddet vid Fågelviken finns inga synliga plantor men på något sätt hade rötter, vilket är den giftigaste delen på växten, hamnat i vassen i närheten.

Det var den 4 maj som flickorna lekte vid Fågelviken och hittade örten i vassen.

– Vi tyckte att den såg ut och smakade som morot, säger Hedda Pers.

Symtomen kom snabbt

Alicia Gallego Falk fick flera av de klassiska symtomen på sprängörtsförgiftning: kraftig salivavsöndring, magsmärtor, kräkningar och ihållande kramper. Efter en natt på akuten med bland annat dropp, syrgas och mängder av vätska återhämtade hon sig. Även Wilma Hellkvist och Hedda Pers fick vissa symtom. Under fredagen när SVT träffar flickorna mår de bättre men är fortfarande skakade.

–I fortsättningen kanske man kommer tänka mer på att inte äta något ute i naturen. Om man vill äta är det bättre att ta med sig egen mat, säger Alicia Gallego Falk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.