Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här rensar stadsbiolog Kerstin Isaksson bort de sista resterna av den giftiga växten sprängört. Foto: Melker Blomberg SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stadsbiologens uppmaning efter sprängörtsförgiftningen: ”Ät inte okända växter”

Publicerad

Efter att tre flickor åt den giftiga växten sprängört och hamnade på akuten har kommunen fått frågan om de inte kan stängsla in eller ta bort växten. En fråga som, enligt stadsbiolog Kerstin Isaksson, bara har ett svar.  

– Det går inte. Dels finns den överallt där det är våtmarker men den spelar också en viktigt roll i ekosystemet, säger Kerstin Isaksson.

Hon räknar upp ett antal svampar och växter som är giftiga och förklarar att det är omöjligt för kommunen att ta bort allt i naturen som är farligt.

– Det enda sättet är att lära barnen att inte äta något som de inte känner igen.

Eftersom sprängörten gillar näringsrikt vatten sprids den enklare i sjöar som är övergödda. Isaksson menar att människan därför kan påverka sprängörtens spridning i framtiden.

– Det kan hända att sprängörten ökat de senaste åren men då beror det i så fall på att vi har släppt ut mer näring i vattnet.

Förutom vid strandkanten på Hamre växer sprängörten längs med svartån, på Björnön och på Ängsö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer