• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
700 deltagare är på plats från olika förband i Trängslet se mer i klippet där granater avfyras under Tindra och Gustafs sista övning som värnpliktiga. Foto: Sofie Lind/SVT

Granater avfyras – här övar Tindra på skjutfältet i Älvdalen inför krig

Publicerad

Det kommer vara allt högre militär närvaro i Älvdalen framåt när de värnpliktiga blir fler och mer övningar hålls på skjutfältet.

– Som civilbefolkning kommer man nog få vänja sig att vi har fler skjutdagar på skjutfältet och tränar mer, säger Kenneth Nygren, övningsledare.

Både fler utländska- och svenska förband kommer röra sig i området. Dels har det med Sveriges medlemskap i Nato att göra, men också med avtalet med USA där amerikanska trupper får tillgång till bland annat Trängslet i allt större utsträckning.

SVT besöker slutövning i Trängslet

Dessutom blir övningarna fler i Älvdalen i och med att förbanden i Sverige nu blivit större med allt fler värnpliktiga. Årliga slutövningar med artelleribeskjutning, med start ifjol, kommer vara återkommande på skjutfältet.

Värnplikt

När SVT är på besök pågår årets upplaga av slutövningen för flera värnpliktiga, den sista stora övningen innan de muckar – det vill säga när de avslutar sin grundutbildning inom försvarsmakten.

– Det är väldigt viktig med sådana här övningar, säger Tindra Simonsen, värnpliktig som är plutonsbefälselev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnplikt

Mer i ämnet