Skogsbrand vid Landforsen. Klicka i hörnet för att se fler bilder. Foto: Räddningstjänsten Västerbergslagen

Gräsbränderna i Ludvika släckta

Uppdaterad
Publicerad

Flera gräsbränder uppstod på söndagseftermiddagen i närheten av Ludvika och en skogsbrand spred sig nära Hörken vid södra länsgränsen. Extra resurser sattes in för att bekämpa bränderna som kommer att orsaka störningar i tågtrafiken under måndagen.

På måndagsmorgonen var bränderna inom räddningstjänsten i Ludvikas bevakningsområde släckta och satta under bevakning. Under söndagen pågick ett intensivt arbete för att få bukt med lågorna.

– Vi har ett område strax utanför Landforsen som är ungefär 30 gånger 50 meter där det brinner, men vi har branden under kontroll. säger brandförman Jonathan Falk vid 13-tiden på söndagen.

Dalarna – Blåljus

Enligt räddningstjänst på plats rörde det sig om gräsbränder.

– Det tar sig om och om igen eftersom det är så torrt, säger Jonathan Falk.

Störningar i tågtrafiken

Bränderna påverkar tågtrafiken i Dalarna på så sätt att det är stopp mellan Ludvika och Ställdalen vilket påverkar tågtrafiken mellan Hallsberg och Gävle, Ludvika och Mora. Trafikverket hänvisar resenärer till det tågbolag med vilket man tänkt att resa.

Stor brandrisk

Det är oklart hur bränderna uppstått.

– Det är vanligt att tåget antänder gräs när det åker förbi och bromsar, det är oklart om det är det som hänt men troligtvis är det så, säger Jonathan Falk.

Flera extra resurser såsom deltidsbrandkår och även Smedjebackens räddningstjänst kallades in.

En brand ska också uppstått nära Hörken vid södra länsgränsen. Räddningstjänst från Grängesberg och Sunnansjö kallades dit för att bistå.

– Det ska röra sig mer om skogsbrandkaraktär där, säger Jonathan Falk.

Det är just nu extremt torrt i markerna i länet och risken för skogsbrand klassas som mycket stor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Blåljus

Mer i ämnet