Visa alla (4)

Brand längs järnvägsspår norr om Kopparberg

Publicerad

Det brinner längs järnvägen på sträckan mellan Ställberg i Örebro län och Ludvika i Dalarnas län. Sex styrkor från räddningstjänsten bekämpar bränderna som blossat upp under söndagen. Ännu vid 20-tiden kämpar räddningstjänsten med branden och man räknar med att jobba vidare under natten med branden.
– Det är mest troligt orsakat av ett tåg, eftersom det brinner på flera ställen längs järnvägen, säger Martin Duberg, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Det var klockan 11.20 på söndagen räddningstjänsten först larmades om att det brann längs järnvägen i norra länsdelen på sträckan mellan Ställberg och Borlänge.

– Det är omfattande och brinner på flera ställen längs järnvägen. Vi har sex stationer ute på platsen just nu och jobbar för fullt, sa Martin Duberg, inre befäl vid Nerikes brandkår vid 13-tiden.

Under söndagskvällen har man kunnat begränsa branden på den norra delen av sträckan, men söderut brinner det ännu okontrollerat.

Sex stationer bekämpar bränder

Bränderna har blossat upp under dagen på olika ställen längs en tre kilometer lång sträcka. I det aktuella området finns flera byggnader.

–Det är hot om spridning och branden är inte under kontroll. Vi fokuserar på att skydda byggnader, sa Martin Duberg under dagen.

Ett inre befäl på räddningstjänsten som inte vill uppge sitt namn, säger under söndagskvällen att han inte känner till att någon ska ha behövt evakueras.

Gräsbrand vid banvallen nära Hörken i Örebro län. Foto: Adam Larsson /SVT

Bränder har även uppstått på andra sidan länsgränsen längs sträckan i Dalarnas län. Det har under eftermiddagen också kommit ytterligare larm om brand ute i trakterna  norr om Hällefors, men där hittades inga bränder.

– Det är mest troligt rök från bränderna kring Hörken som gjort att människor tror att det brinner och därefter larmat. Vi har styrkor ute just nu som flyger med drönare och letar, men vi har inte upptäckt några bränder, säger Tomas Carlsén, räddningschef i beredskap vid Bergslagens räddningstjänst.

Foto: Adam Larsson/SVT

Läget vid bränderna kring Hörken var oförändrat vid 14.45, där brandbekämpningen fortsatte, bland annat med helikopter.

Ortsbefolkning körde ut tankar med vatten och sprang med hinkar och vattenkannor för att släcka bränder som ständigt blossade upp. Brandkåren fick flera gånger under dagen omgruppera flera av sina enheter.

– På vissa ställen har det spridit sig inåt skogen, säger Duberg.

– Det är mest troligt orsakat av ett tåg, eftersom det brinner på flera ställen längs järnvägen, säger Martin Duberg, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Tågtrafiken stoppad

Trafikverket uppger att tågtrafiken för närvarande är stoppad helt på sträckan Borlänge – Ställdalen till följd av branden. Tågresenärer som avser resa på sträckan uppmanas ta kontakt med sitt tågbolag för mer information.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer