Torrt fjolårsgräs är extra lättantändligt den här tiden på året. Foto: Jørn Bærheim/Scanpix

Gräsbrandsvarning i Dalarna – räddningstjänsten avråder från eldning

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en brandriskvarning i ett område där Dalarna sydost om Siljan ingår. Varningen gäller särskilt gräsbränder i torrt fjolårsgräs. Räddningstjänsten Dala-Mitt skriver på hemsidan att de ”avråder kraftigt från att elda utomhus”.

Larmbefälet Martin Johansson utvecklar:

– Låt bli att elda och låt våren komma av sig själv, särskilt om det blåser. Den senaste veckan har vi haft några gräsbrandslarm om dagen.

Inget eldningsförbud

Det råder dock inget formellt eldningsförbud så om någon har tänkt elda finns det några handfasta tips från räddningstjänsten.

– Se till att man har gott om vatten och krattor, och att man är flera stycken så att man kan hjälpas åt om branden håller på att sprida sig.

– Om man eldar så att det finns risk att allmänheten ser det får man gärna också informera räddningstjänsten i förväg så att det inte blir utryckningar i onödan, säger Martin Johansson på Räddningstjänsten Dala-Mitt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör brandingenjör Claes Nicklasson om hur du undviker att vårens eldning blir en gräsbrand. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.