Varannan person har varit hemma, hör Angelica Karlström om hur det påverkar vaccinationen av omsorgspersonalen. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Personalen tog vaccin – hälften fick biverkningar och kunde inte gå till jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Omsorgspersonal i flera kommuner i Dalarna har fått många biverkningar efter att de vaccinerats med Astra Zenecas covidvaccin. I Smedjebacken har cirka hälften av den vaccinerade personalen fått så pass kraftiga reaktioner att de behövt vara hemma från jobbet.

När Astra Zenecas vaccin gavs till omsorgspersonalen i Smedjebacken fick varannan person biverkningar, och kunde därefter inte gå till jobbet, något som dt.se tidigare berättat om.

Det berättar kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Angelica Karlström. 

Coronaviruset i Dalarna

– Därför blir det nu en annan logistik kring vaccineringen av personalen. Vi får inte ta för många på en gång och riskera att det blir brist på personal och att det finns vikarier när personal behöver vara hemma, säger Angelica Karlström.

Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom är inte orolig över att det är många som drabbats av de influensaliknande symptomen som biverkningarna gett.

– Yngre personer som har starkare immunförsvar får mer biverkningar, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet