”Det är ingen ekonomisk fråga utan en styrnings- och ledningsfråga”, säger Hans Unander (S). Hör polisområdeschef Mats Lagerblad bemöta kritiken. Foto: SVT

Hans Unander (S) kräver högre polisnärvaro i Västerdalarna

Publicerad

Att polisnärvaron är låg och att det är brist på poliser i Dalarna är känt sedan tidigare. Men nu ryter kommunstyrelsens ordförande i Malung-Sälens kommun ifrån och riktar ny kritik till polisen.

Polisens resurser är otillräckliga – det svarade alla kommunalråd och oppositionsråd i Dalarna i maj tidigare i år när vi på SVT Dalarna kartlade hur de upplevde polisens närvaro.

Och nu riktar Hans Unander (S) kritik till polisen efter en trafikolycka som inträffade i helgen där det tog flera timmar för polisen att komma fram.

– Det som var i helgen var det som fick droppen att rinna över. Vi hade en trafikolycka i centrala Malung och det visade sig att den närmaste polispatrull som fanns var uppe i Idre, flera timmar bort, säger Hans Unander (S).

Flera prioriterade ärenden samtidigt

Mats Lagerblad, tillförordnad polisområdeschef i Dalarna, förklarar att anledningen till att den enda lediga patrullen i Västerdalarna fanns i Idre var att det inträffade andra högprioriterade händelser samtidigt.

– Det inträffade ett antal prioriterade ärenden nästintill samtidigt i Dalarna vid den här tidpunkten, mitt på dagen en söndag. Det kan inträffa ibland och det är nästan omöjligt att ta höjd för det, säger Mats Lagerblad.

Men Hans Unander (S) menar att polisnärvaron är alldeles för dålig i Dalarnas mindre kommuner.

– Det måste finnas en närvaro även i Västerdalarna, säger han.

”Ibland räcker inte resurserna till”

Mats Lagerblad förklarar att det gäller att använda den totala resursen som finns tillgänglig i Dalarna på bästa sätt.

– Det innebär att vi inte kan ha poliser som är bundna till en viss kommun. Man jobbar i Dalarna och sedan åker man på de jobb där de inträffar, oavsett var man har sin stationeringsort, säger Mats Lagerblad och fortsätter:

– Vi har en hög ambitionsnivå och ibland räcker inte resurserna till, de är begränsade och det innebär att vi måste göra ständiga prioriteringar.

Starta klippet ovan för att höra polisområdeschefen bemöta Hans Unanders kritik om den låga polisnärvaron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer