Kommunalrådet i Vansbro Stina Munters (C) menar att polisnärvaron i kommunen är ytterst bristfällig. Foto: Anders Hansson/SVT

Dalapolitikerna: Polisen räcker inte till

Uppdaterad
Publicerad

Rättssäkerheten och polisens resurser är en av de heta frågorna inför valet. Och i en enkät som SVT Nyheter Dalarna gjort bland ledande kommunpoliltiker får polisen kritik för otillräcklig närvaro i samtliga kommuner i hela länet.

Vansbro är ett tydligt exempel på hur polisbristen breder ut sig. Tidigare fanns 13 poliser och polisstationen låg intill tågstationen. Nu finns det ingen i yttre tjänst, bara ett par utredare som alltså inte ens håller dörren öppen för allmänheten. Löpande patrullering på Vansbros gator har i princip upphört och när polisen kallas på larm så får de i normalfallet rycka ut från Mora drygt sju mil bort om ingen polisbil råkar finnas närmare.

– Jag förväntar mig att polisen ska finnas här och vara här och se efter att lagar och förordningar efterlevs, säger kommunalrådet Stina Munters.

Val 2018 Dalarna

Gör de inte det i tillräcklig utsträckning då?

– Nej de gör de inte. Inte alls, skulle jag vilja säga, svarar Stina Munters.

Oppositionen håller med

Men det är inte bara i Vansbro som politikerna tycker att polisens närvaro är otillräcklig, utan det gäller i samtliga kommuner i hela Dalarna. Och kommunalråden får stöd i den uppfattningen av oppositionspolitikerna. I de flesta kommuner tycker politikerna också att det blev sämre i och med den senaste omorganisationen.

Kommunalrådet i Vansbro berättar att flera poliser sagt upp sig och och att det känns som en uppgivenhet inom poliskåren. Och många medborgare i Vansbro tycker att det känns mer och mer otryggt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet