Här är smittorestriktionerna under Vasaloppsveckan – ”Fått en del negativa reaktioner”

Uppdaterad
Publicerad

Egen medaljhämtning, inga bussar och köer utomhus Det är några av restriktionerna som Vasaloppet har under veckan som precis dragit igång. Och det har tagits emot med blandade reaktioner.

– Smittan har ju fortfarande inte släppt, säger Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef.

Även om de flesta coronarestriktioner i Sverige hävdes den 9 februari så har Vasloppet valt att behålla vissa av sina åtgärder för att minska smittan. För eventuell trängsel i spåren eller bland publiken finns inga särskilda restriktioner i år, men däremot har man försökt att minska inomhusvistelsen för åkarna. Det gör man genom att bland annat ha köer utomhus för hämtning av nummerlappar och att inte erbjuda bussar till duschrum.

Man har också självservering vid kontroller och åkarna får hämta sina medaljer själva i målområdet.

Coronaviruset i Dalarna

”Bara två som hade munskydd”

Och att man valt att behålla vissa restriktioner har mottagits på olika sätt. Vissa har reagerat på de begränsade dusch- och omklädningsmöjligheterna, medan andra inte tycker att det är något problem att duscha på eget håll efteråt.

– Det är fantastiskt roligt att det blev av i år. Jag har över huvud taget inte haft någon tanke på smitta, säger åkaren Björn Enehammar från Västerås.

– Det var bara två på bussen hit som hade munskydd och det kan man ju fundera lite på, vi har ju fortfarande smittan, säger Eva-Lena Rådberg från Uppsala som åkte 30-kilometersloppet under fredagen.

Se klippet med sportchefen Tommy Höglund och några av åkarna om tankar kring smitta och restriktioner – ”Det är som om det aldrig funnits någon pandemi”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet