Här blev SD störst i riksdagsvalet i Dalarna – dominerar i mindre samhällen

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna blev det största partiet i riksdagsvalet i hela 21 distrikt i Dalarna.
Det handlar uteslutande om små samhällen runt om i länet som ligger utanför själva kommuncentrat.
Men samtidigt röstar många på samma orter helt annorlunda i kommunvalet.
– Folk är klokare och mer insatta än vi tror, säger kommunpolitikern Lisbeth Mörk Amnelius (KL) i Särna.

Sverigedemokraterna blev det största partiet i valet till riksdagen i många små orter i Dalarna.

Partiet fick flest röster i 21 valdistrikt i länet och det syns ett tydligt mönster. Det handlar om små samhällen utanför centralorten där det på olika sätt finns ett stort missnöje i flera frågor.

Över 35 procent av rösterna i några fall

Som helhet fick Sverigedemokraterna lite drygt 20 procent av rösterna i Dalarna men i flera distrikt fick partiet mer än 30 procent i några fall över 35 procent av rösterna.

Ett exempel är Lima där det var stor ilska i vintras mot politikerna gällande soptaxorna i kommunen.

Och just vrede och hopplöshet präglar flera av orterna där partiet utmärker sig extra.

– Det är ett stort missnöje. Man vill se en förändring och man tycker att man blivit missgynnad i många frågor, säger Mats Larsson (SD) i Malung-Sälens kommun där partiet gick starkt framåt i valet.

SD störst på orter som liknar som Lima

I de områden där Sverigedemokraterna blev störst i riksdagsvalet i länet finns många orter som har exakt samma karaktär som Lima.

Det är Grängesberg och Saxdalen i Ludvika kommun. By i Avesta, Stora Skedvi utanför Säter, Idkerbergerget i Borlänge kommun, Enviken och Linghed utanför Falun.

Också i Ore, alltså Furudal och Boda i Rättvik, Skattungbyn i Orsa, Yttermalung, Malungsfors och alltså i Lima i Malung-Sälen blev partiet det allra största i riksdagsvalet.

Och även i orterna Evertsberg och i Särna i Älvdalens kommun.

– Det är väl ingen som hör på oss som bor på sådana här ställen. Man drar in på det ena efter det andra. Snart stannar inte ens bussen och det är klart att folk blir förbannade. Man ser inget alternativ utan röstar på Sverigedemokraterna, säger Mats Larsson (SD).

Många röstar på olika partier i riksdags- och kommunval

Men många ser alternativ när det gäller kommunvalet. I flera av de här små orterna röstar majoriteten på helt andra partier än Sverigedemokraterna.

I till exempel Särna blev Kommunlistan, som inte alls har något samband med Sverigedemokraterna, det överlägset största lokala partiet.

 - Folk vet vad de får när de röstar på oss, säger partiets första namn Lisbeth Mörk Amnelius (KL) som själv liksom många partikamrater bor i just Särna.

I Evertsberg bröts också Sverigedemokraternas dominans i riksdagvalet. En stor majoritet av folket la istället sin kommunröst på Centerpartiet. Partiets första namn, Kjell Tenn, är bosatt i Evertsberg.

 - Jag får väl lyssna lite hemma i Evertsberg vad det här beror på. Men det är väl ett missnöje i riksdagsvalet och vi får väl vara glada för att de väljer något annat parti i kommunen, säger Kjell Tenn (C).

Soptaxor trolig faktor bakom S-röster

Och även i Lima syns samma mönster. Där gav de heta känslorna om soptaxorna resultat och det är troligen orsaken till att folket också i Lima till sist röstade helt olika till riksdagen och kommunen.

De styrande Socialdemokraterna lyssnade på kritiken och tog bort sopavgiften. Partiet belönades och blev för första gången i Lima största parti i kommunvalet.

 - Man måste vara ute och lyssna på folk och försöka fatta beslut som majoriteten står bakom, säger kommunalrådet Hans Unander (S).

 - Folk är klokare och mer insatta än man tror, säger Lisbeth Mörk Amnelius (KL). Det visar ju sig inte minst eftersom man så tydligt väljer olika valsedlar i de olika valen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sopavgifter i Malun-Sälen

Mer i ämnet