Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Victoria Johansson Törnqvist har skrivit bok om Dalarnas fäbodbrukare på 2000-talet Foto: Charlotte Pettersson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dalarnas fäbodbrukare blir allt äldre – kunskap riskerar att försvinna

Publicerad

Victoria Johansson Törnqvist släppte nyligen en bok om fäbodbrukare i Dalarna på 2000-talet. En av frågorna hon ställer sig är hur det ska gå med fäbodbruket i framtiden när fäbodbrukarna blir allt äldre.

– Jag beundrar verkligen fäbodbrukarna och kände att de här människorna förtjänas att lyftas fram. Även om de uttrycker att det är ett underbart liv så är det också hårt arbete, säger Victoria Johansson.

Glansdagar på 1800-talet

Fäbodar finns främst i Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland och Värmland. Men finns och har funnits på fler platser i Sverige enligt förbundet Svensk fäbodkultur.

Som störst var fäbodbruket på 1800-talet. Troligtvis fanns det då några tusen fäbodar bara i Dalarna och mellan 10-20 000 i hela Sverige.

– Om fäbodarna skulle försvinna kommer mycket biologisk mångfald att utarmas och många traditioner och kunskaper försvinner, till exempel hur man kärnar smör och ystar ost.

Framtiden för fäbodbruket

I sin bok har Victoria koncentrerat sig på de fäbodbrukare som har mjölkhantering, få av dem är under 50 år.

Vad tycker du att fäbodbrukare kan göra för att locka fler till att ta över?

– Det arrangeras en del fäbodläger för barn som har varit väldigt populära, så det är lovande. Men också det som många gör i dag, att hålla öppet för besökare och hålla kurser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer