Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Konstigt att äta på papptallrikar” – Följ med till skolmatsalen när den vattenfria lunchen serveras. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Här får barnen krismeny – Kyrkskolan i Ludvika lagar mat utan vatten

Uppdaterad
Publicerad

Vad kan man tillaga om man inte får använda vatten och vad dricker man till måltiden? Det är beredskapsvecka i hela landet och SVT Dalarna var med när Kyrkskolan i Ludvika serverade krismeny med mat lagad utan vatten

– Vi tycker det är jättekul att få öva för sådana här scenarion. Det kan bli översvämningar, vägar kan spolas bort, cyberattacker eller att man inte kan få mat levererad, så det här måste vi tänka på i framtiden, säger Annelie Hansson som är kock vid Kyrkskolan i Ludvika och som serverade lunch utan vatten till 500 elever på skolan.

MSB vill att fler ska vara beredda

Beredskapsveckan genomförs för att öka medvetenheten och motståndskraften inför kriser och krig. Temat under veckan i år är ”öva”, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vill få fler att skaffa sig en god egenberedskap för att klara sig en vecka utan samhällets stöd.

Krismat, övningar och hemberedskap

I Dalarna uppmärksammas veckan i kommunerna genom bland annat med beredskapsinspirerad mat, krisövningar och information om hemberedskap.

I Ludvika stod just krismat på menyn under tisdagen när lunchen på kommunens skolor, förskolor och särskilda boenden tillagades utan tillgång till rinnande vatten. Vatten i dunk fanns tillgängligt för att skölja frukt och tvätta händer.

beredskapsveckan I DALARNA:

I kommunerna uppmärksammas beredskapsveckan på flera olika sätt. Se din kommuns webbplats för information.

Region Dalarna kommer arbeta med att sprida information om rekommendationerna kring husapotek och vikten av att ha medicin hemma för en månad.

Länsstyrelsen Dalarna fokuserar på digitala utmaningar kring att upprätta kontakt med vänner, säkra tillgången på vatten, hålla värmen, fylla skafferiet och säkra sin betalningsförmåga.

Källa: MSB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.