I två av Dalarnas kommuner är fotboll INTE den största sporten. SVT:s reporter berätta vilka det är. Foto: Ann-Louise Julin, SVT

Här idrottar unga mest och minst i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Borlänge är den kommun i Dalarna där högst andel ungdomar är aktiva i en idrottsförening. Älvdalen är motsatsen, som har lägst andel. Inte helt otippat är fotboll den dominerande sporten i nästan alla dalakommuner, det visar Riksidrottsförbundets senaste statistik.

Uppgifterna gäller barn och ungdomar som är mellan 7-20 år. Enligt siffrorna, som är tagna från Riksidrottsförbundet, så är det över 75 procent som håller på med idrott i Borlänge kommun. Det innebär att kommunen ligger en bra bit över riksgenomsnittet.

Fler flickor än pojkar

I två dalakommuner idrottar flickor i högre andel än pojkar. Dessa är Malung-Sälen och Vansbro, och i Älvdalen ligger pojkar och flickor på samma siffror. Älvdalen ligger dock sämst till totalt sett. Man har blygsamma 58 procent, vilket är en bit under riksgenomsnittet.

Fotboll är den största sporten i nästan samtliga dalakommuner, men inte i två. I klippet berättar SVT:s reporter vilka kommuner det handlar om och vilka sporter som är störst istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.