Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
“Där är så tätt mellan bilarna att man inte ens får plats med en hink” – har du bra koll på var man åker mest bil? – Professorn ger svaren. Foto: Niklas Hermansson/SVT

Här kör folk mest och minst bil i landet – har du koll?

Uppdaterad
Publicerad

Nästan fem miljoner bilar på drygt tio miljoner invånare – så ser det ut i Sverige idag. Och samtidigt som antalet bilar ökar kör vi också allt längre om man slår ihop befolkningens bilåkande.

Även om det säljs allt fler elbilar och laddhybrider så utgör fortfarande bensin- och dieselbilar 92 procent av bilflottan. Det visar statistik från Trafikanalys. 

Men var i landet åker vi i genomsnitt mest och minst antal mil per person? Starta klippet för att få snabb koll.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Uppgifterna om hur långt människor kör i snitt bygger på körsträcka per bil registrerad i en kommun eller län, oavsett var den har kört, och sedan delat på antal invånare. Uppgifterna avser även bilar ägda av juridiska personer, registreringskommun är inte alltid är samma som stationeringskommun. Statistiken bygger på var bilen var registrerad vid slutet av året.

Källa: Trafikanalys

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Bensinen

Mer i ämnet