Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sängar och andra möbler från 39 hotellrum bärs ut för att fraktas till behövande istället för att slängas – hör i klippet om hur det som kunnat bli sopor istället kommer till ny användning. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Här räddas Sälenhotellets möbler från att kastas – entreprenören: ”Kändes tokigt att skicka som sopor”

Publicerad

Möbler från en renovering av ett stort hotell i Sälen räddas nu från att kastas. Det blir återvinning istället, efter en idé från entreprenören som rustar.

– Det kändes tokigt att skicka iväg det som sopor, säger arbetsledaren Göran Spång.

Han leder jobbet vid entreprenörsföretaget som under tre år renoverar ett stort hotell vid Lindvallen i Sälenfjällen som ägs av skidjätten Skistar.

När arbetet inleddes förra året fraktades massor av möbler som sopor till deponi.

Ville återvinna istället för att kasta

– Men jag funderade på hur vi i år skulle kunna återvinna istället och fick tag på organisationen bakom RIA-stugorna. Och nu fraktas alla möbler till deras secondhandbutiker i Heby och Sala istället, säger Göran Spång.

Flera containrar lastades i veckan proppfulla med möbler från 39 hotellrum för vidare transport till behövande, försäljning och hjälparbete.

Största leveransen hittills

Det är den kristna organisationen Hela människan som tar emot möblerna.

– Det här är helt fantastiskt. Det är första gången som vi har fått så här mycket på samma gång. En del kommer kanske att hamna i våra härbärgen sen ska vi sälja vidare resten, säger Erica Färkegård vid organisationen Hela människan i Sala och Heby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.