Valdags i Svågadalen

Uppdaterad
Publicerad

I år har det varit ett riktigt valår med både EU-val och riksdagsval. Men ännu ett val väntar invånarna i Svågadalen i Hudiksvalls kommuns nordvästra hörn. Då ska nya ledamöter till Svågadalsnämnden väljas. 

– Utan Svågadalsnämnden blir det inget kvar av bygden, säger Mia Liljestrand Wedin, som kandiderar för andra gången.

På Svågagården i Ängebo finns förvaltningskontoren, skolan och äldreboendet som en knutpunkt i bygden. I den stora aulan står valurnan framme i väntan på söndagens val. Då ska sju nya ledamöter och lika många ersättare väljas till den något ovanliga Svågadalsnämnden, som sedan 1996 är ett försök med lokal demokrati i Hudiksvall, likt tidigare kommundelsnämnder.

Här röstar man dock inte på partier utan kandidaterna är opolitiska invånare i Svågadalen. Thomas Kjell är nyinflyttad till byn Brännås och kandiderar för första gången, tillsammans med ytterligare 19 kandidater.

– Samtliga kandidater har samma målsättning. Det är att vi ska kunna finnas kvar här och att folk ska vilja bo här, säger Thomas Kjell.

Stora utmaningar väntar

Svågadalsnämnden har en budget på omkring 12 miljoner kronor som ska räcka till skola och äldreomsorg, men även till att göra bygden mer attraktiv. Att avfolkningen ska minska och inflyttningen öka är en stor utmaning.

– Jag tror att det krävs det grundläggande. Fiber, 4G, du ska kunna jobba hemifrån vissa dagar, säger Mia Liljestrand Wedin som har suttit i nämnden den senaste mandatperioden men kandiderar igen.

– Det är kommunikationen det sitter i för här har vi ganska långa pendlingsavstånd annars. Om alla ska jobba i Hudiksvall så funkar det inte, då flyttar barnfamiljer härifrån. Då blir det tomt, säger Thomas Kjell.

Valdeltagandet viktigt för framtiden

Hittills har valdeltagandet bland de cirka 400 röstberättigande legat omkring 60 procent, vilket är lägre än när Svågadalsborna röstar till riksdagen. Från den högsta politiska ledningen i Hudiksvall har man sagt att vid ett lågt valdeltagande på söndag kan det bli aktuellt att se över nämndens framtid.

– Försvinner nämnden så tror jag att också skolan och äldreomsorgen försvinner. Sedan står det här unika huset tomt och det vore fruktansvärt, säger Mia Liljestrand Wedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.