Anna-Karin Meissner, är avdelningschef på infektionskliniken i Falun. Starta klippet för att höra henne berätta om hur vården av eventuella coronasmittade personer i Dalarna kommer att gå till. Foto: Aleksandra Stålfors, SVT

Här ska coronafall i Dalarna vårdas

Uppdaterad
Publicerad

På infektionskliniken i Falun finns 24 rum med isoleringsmöjlighet. Det är här som coronafall i Dalarna kommer att vårdas.

– Vi är ungefär 50 personer i drift och vi vårdar de patienter som är mest svårt sjuka i infektionssjukdomar. Coronasmittade patienter i Dalarna kommer att vårdas här, säger Anna-Karin Meissner, avdelningschef på infektionskliniken.

Hon tycker att beredskapen är god inför en eventuell spridning av coronaviruset i Dalarna. Ett tiotal patienter har redan testats för viruset, vilket gör att rutinerna är inkörda.

Coronaviruset i Dalarna

”Vi är beredda”

– I värsta tänkbara fall så skulle det här kunna bli en ren corona-avdelning, då flyttar vi mindre smittsamma patienter. Vi är beredda men vi är inte rädda.

Behandlingen av patienter som smittats av viruset går, enligt Folkhälsomyndigheten, främst ut på att stödja lungornas funktion och eventuellt andra påverkade organ. Det finns in nuläget inget specifikt läkemedel som hjälper mot viruset men interntionella studier kring läkemedelsbehandlingar pågår liksom forskning för att ta fram ett vaccin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet