Här kastar de sig undan den fallande majstången

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt gick allt snett när majstången skulle resas på firandet i Holen i Orsa. Efter att ha stått stadigt i alla år sprack järnet som stången hålls uppe av och midsommarfirare fick kasta sig undan den 27 meter långa majstången.

Det hade kunnat gå riktigt illa när byn Holen utanför Orsa traditionsenligt inledde sitt firande dagen före midsommarafton, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

Föll mot en grupp bord

När den 27 meter långa och mycket tunga majstången rests sprack anordningen som håller fast den. Paniken bland åskådarna hörs tydligt när stången långsamt tippar över och börjar falla mot en grupp bord och bänkar där midsommarfirare tagit plats.

– Man blir ju rädd men det gick inte så snabbt. Vi hörde bandet spricka och då började jag skrika, alla skrek, så folk hann undan, säger Lisa Bruksner Johansson när SVT pratar med henne dagen efter händelsen.

Aldrig varit med om något liknande

På filmen ovan hör man Lisa ropa ”Akta, akta” när hon inser vad det är som håller på att hända. Hon har firat midsommar i Holen i 45 år och aldrig varit med om något liknande.

– Det har ju hållit i alla år. Det brukar vara mer folk på firandet men det var lite dåligt väder, det kanske var tur, säger hon.

Ingen person ska ha skadat sig vid händelsen som nog kommer att bli ihågkommen i Holen under lång tid framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.