Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han ser varken spår eller övriga skidåkare och hör inte om någon ropar till honom att stanna. I klippet får du träffa dövblinde Torbjörn Svensson som tränar inför Öppet spår. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Här tränar dövblinda Torbjörn i Sörskog inför Öppet spår

Uppdaterad
Publicerad

Torbjörn Svensson från Skåne föddes med en hörselskada och när han var 28 år fick han veta att han också höll på att förlora synen. För att belysa de dövblindas situation tar han sig an olika utmaningar – nu har turen kommit till de nio milen från Sälen till Mora.

Det är andra träningstillfället någonsin men Torbjörn har redan memorerat i princip hela spåret i Sörskog i Falun. Planen är att memorera hela Vasalopps-sträckan.

– När man har sina ögon som hjälp behöver inte hjärnan lagra den information som ögonen ger. Men flyttar de mjölken i affären är jag ”lost”, säger Torbjörn Svensson som kommer från Rydebäck utanför Helsingborg.

Vasaloppet

Pjäxorna ett problem

Bara att träffa rätt med pjäxan i bindningen är en utmaning. Efter åtta försök sitter till slut bägge skidorna fast. Torbjörn stakar efter sin bror Fredrik Fexe som agerar ”spjutspets”, samtidigt som dövblind-tolken Sara Ljungkrantz ser till att hennes utrustning för att hjälpa Torbjörn är på plats.

Syfte: Att sprida kunskap

Den 26 februari ställer han sig tillsammans med Sara och Fredrik på startlinjen för att åka Öppet spår.

– Mitt syfte med det här, som jag har döpt till ”Deafblind Challenge”, är att sprida kunskap om just dövblindhet. Vi har det svårt, man får inte den hjälp man behöver och vi får många avslag. Då blir ett sådant här projekt viktigt för att sprida kunskap men också för att visa att får man rätt hjälp kan också vi vara delaktiga i samhället, säger Torbjörn Svensson.

Hur vet då Torbjörn åt vilket håll spåret svänger i nerförsbacken? Starta klippet ovan för att se honom i spåret.

I en tidigare version av artikeln skrev vi att Torbjörn var den första dövblinda personen att åka Vasaloppet eller Öppet spår. Detta stämmer inte. År 2015 stod Peter Edhager för bedriften då han åkte de nio milen – samma år genomförde han ”En svensk klassiker”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet