Helena Ekensteins man Thomas dog i det här schaktet när jordmassorna rasade in över honom. Foto: Stefan Ekenstein / Torbjörn Påhlman, SVT

Helenas man dog under jordmassorna – nu vill hon att säkerhetsarbetet förbättras

Uppdaterad
Publicerad

Den 19 februari förra året förlorade Helena Ekenstein i Säter sin make Thomas i en arbetsplatsolycka i Hedemora. Thomas var anläggningsarbetare och jobbade i ett fyra meter djupt schakt när ena väggen plötsligt rasade. Den schaktkassett som ska skydda mot eventuella ras användes inte.

Thomas Ekenstein var en av 58 personer i landet som omkom på sina arbeten under fjolåret. Arbetsmiljöverkets utredning visade på allvarliga brister i säkerheten och ärendet lämnades över till åklagare. Om det blir något åtal vet inte Helena Ekenstein, hon och hennes tre döttrar väntar sedan länge på åklagarens beslut.

Vill att säkerhetsarbetet förbättras

Helena Ekenstein har bland annat varit i kontakt med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och sagt att hon tycker att Arbetsmiljöverket borde få mer pengar så att man göra fler inspektioner på arbetsplatserna och på så vis förebygga olyckor på grund av fusk och slarv med säkerheten.

De gick till jobbet och dog

– Någon gång måste man förstå att säkerheten är viktig. Det är ju ingen som vill gå till jobbet för att aldrig mer komma hem, säger Helena Ekenstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gick till jobbet och dog

Mer i ämnet