Hemliga dataföretaget kan ge 300 nya jobb

Uppdaterad
Publicerad

Det stora och än så länge hemliga internationella dataföretag som är på väg att etablera sig i Horndal i Avesta kommun kan komma att skapa 300 nya arbetstillfällen i kommunen.

Avesta kommun har, i utflyttningsbygden Horndal, sålt 109 hektar skogsmark till ett stort internationellt dataföretag. Efter flera års förhandlingar står det nu klart att det ska byggas en eller flera stora dataserverhallar i Horndal. 

 – Allting försvinner ju härifrån, så det behövs, säger Annika Hedblom i Horndal.  

Google i Horndal

– För bygden betyder det ju alldeles oerhört mycket att vi kan behålla den lilla service som vi har kvar, säger Jan-Åke Nylander. 

”Del av en ny basnäring i Sverige”

Markytan är tre gånger så stor som Facebooks i Luleå och elnätsbolaget Vattenfall förbereder en elkabel som kan leverera hundra megawatt till serverhallen, vilket är lika mycket el som en mellanstor svensk stad kräver.  

– Det här är en stor investering, en del av en ny basnäring i Sverige, där Sverige har alla förutsättningar att dra in fler investeringar till landet, säger näringsministern Mikael Damberg (S).

Orsaken till bygget – låg skatt på el

Varken regeringen eller kommunen vill säga vad bolaget heter, men enligt Dalarnas Tidningar är det Google som står bakom.  

Orsaken till att företaget har valt att bygga i Sverige är, enligt Mikael Damberg, att regeringen har sänkt skatten på el till serverhallar från 29 öre till ett halv öre per kilowattimme. Samtidigt betalade Google, trots mångmiljardintäkter i Sverige, bara sex miljoner kronor i bolagskatt. 

– Eftersom vi nu har samma skatt på datacenter som vi har på övrig basindustri så är den direkta skatten på el inte så hög. Däremot så är det ju stora investeringar som görs i Sverige. Det är jobb som skapas, men det är ju också en del av en digital infrastruktur som är viktig, säger Mikael Damberg. 

Upp emot 300 nya jobb

Regeringen hoppas nu att ytterligare serverhallar ska byggas i Sverige och diskussioner pågår med fler företag. För Avesta däremot handlar det om upp emot 300 nya jobb i och med bygget i Horndal.  

– Det känns stort för oss att kunna vara en del i industriutvecklingen och få en framtidstro i kommunen. Jag tror att det här blir stort, inte bara för Avesta och Horndal, utan det här är stort för Sverige, säger kommunalrådet Lars Isacsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Google i Horndal

Mer i ämnet